Ingrediente:
- Faina 1 kg
- Galbenusuri 4
- Lapte 500 ml
- Apa 100 ml
- Unt 100 g
- Zahar pudra 150 g
- Drojdie 40 g
- Esenta de rom
- Esenta de vanilie
- Sare
- Coaja de portocala
- Ulei
Puneti la incalzit laptele si apa. Incercati sa testati cu degetul temperatura lor pentru ca trebuie sa fie caldute nicidecum fierbinti. Amestecati 50 g de zahar pudra cu laptele si mai apoi zdrobiti drojdia in lapte si apa si o lasati 15 minute. Intre timp amestecati foarte bine galbenusurile cu 50 g de zahar pudra.
Intr-un bol mare puneti 1 kg de faina, laptele cu drojdia, galbenusurile cu zahar si cele 100 g de unt topit. Nu uitati de esente, de coaja de portocale si de sare . Eu prefer mai mult aroma de vanilie si pun mai multa. Dau o aroma senzationala gogosilor esentele si coaja de portocala.
Incepeti sa framantati aproximatix 8 minute.
Foarte importanta este consistenta aluatului. Trebuie sa fie usor de framantat. Daca simtiti ca e prea tare mai adaugati putin lapte cald, altfel riscati sa nu creasca gogoselele in momentul in care le puneti la prajit.
Acoperiti aluatul cu un prosop si lasati-l sa dospeasca 80 de minute. Perioada in care puteti foarte usor sa faceti mancarea. Incercati sa feriti aluatul de frig.
Pe vremuri aluatul se intindea pe o masa pe care se presara faina insa, aceasta arde uleiul si e foarte toxica, asa ca va recomand sa folositi ulei.
Eu impart compozitia in 2 ca sa imi fie mai usor de intins. Luati un pahar si ungeti partea cu care o sa taiati gogoselele. Dupa ce ati terminat de taiat foile de aluat lasati-le sa se odihneasca 20 de minute.O sa vedeti cat de frumos cresc in acest timp.
Urmeaza partea cea mai simpla . Intr-o cratita se incing 500ml de ulei si se prajesc gogosii 1-2 minute pe fiecare parte, la foc mediu. Foarte important : luati gogosii dospiti si puneti-i la prajit cu partea opusa celei care a stat pe masa de dospit. Folositi servetele de bucatarie cand scoateti gogosii ca sa retina uleiul.
Dupa ce s-au racit putin tavaliti-i prin zahar ! Yam -Yam
Pofta buna !!!
No comments:
Post a Comment